dilluns, 13 de desembre del 2010

TONI CUMELLA @ MATBC

 El dilluns dia 13 de Desembre, vam adreçar fins a Cardedeu per fer la última sortida del primer trimestre, concretament al Museu Arxiu Tomàs Balvey. Vam anar-hi per visitar la exposició del ceramista Toni Cumella. Però no precisament era de ceràmica, sinó de fotografia.
Toni Cumella, conegut per la ceràmica, es va començar a aficionar a la fotogràfia gràcies a que el seu pare li va encomanar un reportatge fotogràfic sobre les peces que creaven de ceràmica, això durant l'any 1974.
L'exposició (que podriem calificar com una obra única), es podria dividir de moltes maneres. Des del meu punt de vista calificatiu, l'he dividit segons la utilització de diferents tipus de càmera:

  • Analògica -> Les obres que conformen aquesta primera part tenen en comú la utilització d'una càmera molt més vella de les que usem avui en dia. També hi predomina el color blanc/negre. Aquesta part l'integren aquestes obres:
  1. Taller Comella. Granollers. 2006. // Al ser la primera obra, és com una introducció a la fàbrica del seu pare i també a la seva exposició. Recrea espais poc vistos per l'espectador.
  2. Pedreres de Marès. Menorca. 2005. // Aquestes pedreres de Marès provinents de Menorca tenen la perculiaritat que la pedra que en sorgeix s'utilitza per la construcció d'edificis. Un element fetiche de Cumella, són les escales (ja que en surten en dos o tres exemples).
  3. Clausternau. Cardedeu. 1987. // Juga amb les diferents hores del dia. De fet, de les dues a les 7 de la tarda. Això es va realitzar durant una trobada d'artistes a Cardedeu a can Ricola el segle passat. Per crear aquesta obra, Cumella necesità la utilització d'un tripode. L'obra està composta per una cadira dins d'un fons d'habitació.
  • Digital -> Aquesta part s'hi troben obres que s'uneixen per un denominador comú: Cumella empra la càmera digital com a mètode de les seves creacions artístiques. Aquí ja també hi canvia el color, pasa a tenir com més vida. Les obres que annexionen aquesta part son:
  1. Cabo de Gata - Carboneras - Macael (-1 i -2). // Les quatre fotografies formen una sola obra que va ser concebuda a Almeria durant l'any 2009. Hi podem trobar molta sensació de grandiositat, alhora que són espais on l'home hi ha tingut alguna cosa relacionada. Les fotografies d'aquesta sèrie respirent molt.
  2. Playing the Building. Nova York. // Instal·lació realitzada per David Bryne, composta per un clavicèmbal, que alhora de exacutar les seves tecles, els sons provenien de diferents llocs de la sala, tot gràcies a fils conductors, que Cumella palpa en aquesta segona única fotografia.
  3. Manhatann - Buffalo (-1, -2 i -3).  2010 // Les tres fotografies van se fetes als EEUU, especialment, a l'estat de Nova York, en es troba la regió de Manhatann i el riu Buffalo
  4. Port de Dublin (-1, -2 i -3). 2009 // Tal i com posava a la ressenya al peu de fotografia, les tres son fetes a ports dublinencs. No hi destaca l'espai en general, sino, grans blocs fosforescents vermellossos que criden l'atenció ja que el fons es força apagat en sentit de color.
  5. Consolació ( -1, -3, -4, -5). 2010 // Sèrie de fotografies fetes a Figols.
  • Projector -> Com a última obra per finalitzar la exposició de Cumella, ens presenta un petit video sense audio, però que ens deixa veure persones (cosa que no fa en totes les altres fotografies). Podriem catalugar-lo també de fotomontatge. Ha estat realitzat per el taller Germans Castells.
L'obra que més estona em va  tindre entretingut comtemplant-la va ser la que es troba ja dins de fotogràfia en format digital, les tres fotografies fetes al Port de Dublin, on l'espai es força industrialitzats amb llums i colors foscos i apagats, contraresten amb el color llampant dels blocs que formen part de les composicions de les tres fotografies. Son plans molt generals, on el cel també forma força part d'ells. Són indrets on l'humitat reina sobre tot l'ambient, gràcies a aquestes boires que trobem en el cel.



    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada