dissabte, 30 d’octubre del 2010

BENET ROSSELL @ MACBArcelona

El dilluns dia 25 d'octubre, el primer de Batxillerat artístic vam tornar a moure-n's del nostre mode rutinari diari, i vam anar al MACBA (Museu D'art Contemporani de Barcelona).
Al arribar al barri Raval, no em podia creure que em trovés amb aquell gran edifici plé de carrers tan diminuts. El MACBA resalta per les seves pures línies, rectes, paral·leles i perpendiculars entre totes elles. Un color blanc blanc immaculat envolta tot el museu en si. Va ser dissenyat per l'americà Richard Meier.
El MACBA és un museu per exposicions, com la que vam anar a veure, la d'en Benet Rossell (més tard en parlaré), i també, a la planta baixa té tota una propia colecció d'obres i instal·lacions artistiques.

En aquesta colecció, l'obra que més em va complaure va ser la d'en Cildo Meireles, un artista brasileny creador de pintures, escultures i instalacions contemporanies que reflecteixen temes com el regim militar brasileny o la depenencia del Brasil en la economia global.
"Inmensa" és el titul de l'obra. És una escultura realitzada amb fusta d'un color càlid i que data de l'any 1982. Desde el meu punt de vista, és com un joc a la percepció visual humana, doncs intenta enganyar l'ull. Està composta per una taula que les seves potes es multipliquen en quatre taules més, i de la taula principal, en surt una cadira que finalment es multiplica per tres. Crea una confussió que igualment l'espectador si sent a gust.

Meireles, Cildo - Inmensa (1982)

Abans de ser coneixadors de moltíssimes obres d'origen sudamericà i d'altres obres d'autors contemporanis, vam ser cautivats per l'exposició dedicada a Benet Rossell (Àger, 1937), un artista peculiar que les seves temàtiques principals són el cinema i les caligrafies, les quals ha cultivat des de els seus inicis. Té gran interés per les coses petites, que no són fàcil de percebre o que s'oculten a la visió.
L'inclasificable Benet Rossell
"Paral·lel Benet Rossell" és una exposició que presenta obres inèdites d'aquest artista (des del 1965 a l'actualitat), o millor dit, un recull de la seva història artistica amb retocs. Entre micros i macros, la exposició es va component.
Rossell ens convida a entrar al seu món amb la primera obra, "Fotogrames", una petita video-instal·ació amb el fons negre. Els seus ulls creen com un camí repetitu que arriba a la seva cara vegada rera vegada.
Al entrar, sons que destaroten, caligrafies menudes (anomenades "benigrames", ja que personalment el nombren de "beni"), obres que podriem qualificar "d'art pobre", ja que utilitza materials a l'abat de tothom.
A quasi el final del recorregut, em vaig topar amb una obra plena de creativitat i originalitat (casi ni es pot descriure). " Penso amb la punta del pinzell " (2010) es una obra especialment per aquest projecte, que mostra als espectadors un magatzem de les obres pictòriques. Paradoxa, doncs es molt extrany trobar-se amb un magatzem ple de pintures tapades amb plàstics de bombolles, quan el que volem al anar a un museu, es veure-ho tot. En això hi vaig trobar aquest punt de joc, doncs el que ell vol es crear un remordiment dins per no poder veure-ho. Però per "fotre" més, ens posa al costat de les dues grans estanteries un ordinador que el públic visitant pot fer servir, on s'exposa tot, menys el contingut principal, la fotografía o imatge que mostri el que hi ha radera dels plàstics. Des del meu punt crític, la millor obra.

"Penso amb la punta del pinzell"

Per finalitzar la seva gran exposició, Rossell dedica part del seu final al conegut teatre de "El Molino", situat a prop del seu estudi (cosa que li crea gran sentiment carinyós). Teles plegades arreplagades del antic Molino i un video amb tot el montatje del nou Molino i les critiques del veïnat, donen per acabat el moment que vam poder estar entre senzillament originalitat personificada.

dissabte, 16 d’octubre del 2010

L'HISTÒRIA DEL CÒMIC by PAU FARELL

Què et parli una il·lustració...


"Fashion_Death" són una sèrie de vinyetes que representen el cos d'una dona de primers plans fins a un pla Americà.

El que he intentat representar ha estat la mítica frase "per lluir s'ha de sufrir", és a dir, el sacrifici que es pot arribar per estar a la moda o a dalt de tot.
Tot plegat és una sàtira contra aquest món, que des de fora és molt bonic, però un cop dins és tot un camp de enveja i superficialitat.

No és una mort física, sino, moral. No hi ha llenguatge, doncs crec que sis dibuixos val més que mil buferades, per això, aquest còmic, parla per si sol.

dilluns, 11 d’octubre del 2010

PIPILOTI RIST @ FUNDACIÓ MIRÓ (BCN)

El divendres 8 d'octubre, 1er de Batxillerat Artístic, ens vam endinsar en el món de l'art més contemporani amb la visita de la Fundació Miró a Barcelona. No només vam veure obres de Miró, també vam poder contemplar les genials obres de Pipiloti Rist, l'artista guanyadora del premi Joan Miró de l'any passat.

Per començar, vam poder veure algunes de les creacions de Miró (i també d'altres artistes), des dels seus inicis, fins al seu punt màxim de creativitat. Dos plantes plenes, no només de quadres, si no també d'escultures i tapissos a l'entrada del recinte. A la planta superior, hi havien tres escultures exteriors. Colors que classificaria com a aburrits, pot ser pesats, però formes i volums que cridaven molt l'atenció per la seva complexitat o abstracció. Treballs amb significat, però que costa trobar-lo.
L'obra que més em va cridar l'atenció, va ser "El Tapís De La Fundació" (1979), del mateix Joan Miró. M'agrada per raons ben senzilles: Té una gran dimensió, i vulguis o no, impacta, alhora al ser fet de tèxtil, crea com una connexió tendre, entre el tapís i l'espectador. Els colors utilitzats són blau, verd, groc, vermell i predomina el negre, tot sobre un fons beige. Les textures tenen un gran significat expressiu, doncs des del meu punt de vista s'hi pot percebre una lluna amunt a la dreta. També, la forma que més destaca, és l'altre, que té com una forma de felí. Com a curiositats, podrem dir que pesa casi dues tonalades i que Miró va ser ajudat amb la col·laboració de Joan Royo.


Desprès d'un llarg passeig per un món surrealista, vam arribar a un de més corprenedor, el món de Rist, videoartista suissa, que va presentar al juliol un recull dels seus millors treballs, caracteritzats pel bon rotllo, colors, sons i energia positiva amb lliçons de ben estar.
La instal·lació, anomenada "Partit Amistós-Sentiments Electrònics", és com un rentat de cervell, ja que no et fa pensar en negatiu, si no al contrari. Tots els vídeos són escenes molt quotidianes i simples, sense gaires complicacions, sense tenir que arribar a pensar gaire.
Els treballs realitzats per Rist, et fan arribar a un punt de tranquil·litat, ja que moltes de les videoinstalacions s'han de contemplar d'una forma corporalment força original: estirat. Tens la possibilitat d'utilitzar coixins pel coll i tenir millor visió.
El recorregut que vam seguir va ser, com he dit, com un tunèl que totes les energies negatives es convertien en energies positives. Aqui he intentat fer-vos una mena d'ideea de per totes les mines intsel·lacions, que creaven tot el formen el format videoartístic principal.

Recorregut_




dimecres, 6 d’octubre del 2010

THINK IN GREEN - Controls càmeres fotogràfiques

- Mateix enquadrament / diafragmes diferents

Persiana pujada al màxim
Molta llum
Obertura diafragma: 100

Persiana a la meitat 
Llum estable
Obertura diafragma: 30

Persiana al final.
Poca llum.
Obertura diafragma: 4


- Mateix punt de vista / 4 distàncies focals diferents

ZOOM: màxim (x 6.0)

ZOOM: (x 4'5)

ZOOM: ( x 2'5)

ZOOM: mínim (x 0'5)



- Diferents profunditats de camp

Element principal diferenciat.

Elements secundaris diferenciats.



Element principal diferenciat del fons.


Fons més diferenciat que l'element principal


- Moviment

Aigua a l'aire.

Movment d'un mocador amb el vent.

Moviment regular del molí.


- Flaix / No flaix

No flaix.

Si flaix.

No flaix.

Si flaix.